Wingwave

 

 

 

ŠTA JE WINGWAVE COACHING TEHNIKA?

 

WING WAVE TEHNIKA JE COACHING METODA KOJA SE BAVI

COACHING – OM EMOCIJA.

OVOM METODOM SE OTKLANJAJU EMOCIONALNE BLOKADE I NEPRIJATNA OSEĆANJA, SMANJUJE SE NIVO STRESA I STRAHOVA S`JEDNE STRANE, A SA DRUGE STRANE, POSTIŽE SE EMOCIONALNI BALANS I PODIŽE NIVO RESURSNIH STANJA KOJA SU NAM POTREBNA, KAO I NIVOA ENERGIJE.

Celog života smo izloženi raznim događajima koji u nama izazivaju različite emocije. Emocije se razlikuju po intenzitetu i kvalitetu onoga što izazivaju u nama. U nekim normalnim okolnostima naš mozak uspeva na adekvatan način da ih obradi i procesiuira. To se dešava ili kroz ponavljanje tokom razgovora ili tokom sna u REM fazi (ovu fazu sna karakterišu brzi pokreti očnih jabučica  koji razgrađuju i slažu uznemiravajuće sadržaje i emocije koje smo prikupili, bilateralnom stimulacijom obe moždane hemisfere).

Nekada, kad je nivo stresa visok ili postoji dugotrajna izloženost stresu, kada je intenzitet traume isuviše veliki ili je izloženost neprijatnim emocijama intenzivna i učestala ili ne postoje uslovi da se emocije razgrade na adekvatan način i do kraja, dolazi do “zaglavljivanja” emocija. To dovodi do stvaranja emotivnih blokada, obrazaca ponašanja koji nam ne koriste, raznih kompleksa i strahova. To sve znači da kad se nađemo u određenim sitacijama u životu reagujemo neadekvatno i iz pozicije u kojoj smo bili kada je i došlo do traumatičnog događaja. Sve to rezultira da se osećamo loše, da se osećamo manje vrednim, da nismo dorasli situaciji, da nemamo potrebne resurse, ostavlja nas u prošlosti i koči naš prosperitet.

U ovakvim situacijama WingWave coaching tehnika daje veoma dobre i relativno brze rezultate.

WingWave coaching tehnika je kombinacija tri elemenata:

 • KINEZIOLOGIJA – MIOSTATSKI O – RING TEST čijom primenom identifikujemo blokirane emocije, traumatične događaje, osobe povezane sa traumom, vremenski okvir, kao i vršimo evaluaciju uspešnosti samog postupka.
 • NLP – NEURO LINGVISTIČKO PROGRAMIRANJE – određenim tehnikama vodimo klijenta kroz ceo process
 • BILATERALNA STIMULACIJA OBE MOŽDANE HEMISFERE - izazivamo REM fazu u budnom stanju mahanjem ruke ispred očiju klijenta (vizuelna stimulacija), tapkanjem klijenta po ramenima (kinestetička stimulacija) ili naizmeničnim pucketanjem prstima u regiji ušiju (auditivna stimulacija).

 

  

WINGWAVE SESIJA

WingWave coaching tehnika je tehnika koja se izvodi jedan na jedan. Jedna sesija traje optrilike 1 sat, što će zavisiti od raznih faktora kao što je stanje klijent, teme koja se obrađuje i ostalih individualnih okolnosti. Jedna tema se obično završava u 1 - 3 sesije.

Ono što je karakteristično za ovu tehniku je da tokom procesa nije neophodno deliti sadržaj niti bilo koje detalje u vezi teme koja se obrađuje. Akcenat se stavlja na osećanja, emotivno stanje i njihovu evaluaciju tokom procesa.

Kada se klijent upozna sa tokom procesa, definitivno precizria tema i pomocu O - Ring testa odrede parametri na kojim ćemo raditi, pristupa se pokretima mahanja u visini očiju klijenata koji su pripremljeni da ih prate. Dolazi do izazivanja REM faze u budnom stanju. To dovodi do brzih pokreta očiju u budnom stanju što proizvodi slabe nervne impulse koji naizmenično stimulišu obe moždane hemisfere i dovode do lakše obrade i procesuiranja neprijatnih emocija koja prate traumatičnu temu.

Tokom jedne sesija setovi pokretima mahanja rukom se izvode određen broj puta koliko je potrebno, a između njih se O - Ring testom proverava koje smo emocije i u kojoj meri uspeli da razgradimo. Kada smo završili sa razgradnjom neprijatnih emocija i transformišemo ih u prijatne i opuštajuće, pristupamo coaching – u resursnih stanja koja su potrebna klijentu.

 

 

WINGWAVE – DOBROBITI I PRIMENA

 • organizam se dovodi u stanje balansa na svim nivoima (um, telo, duh)
 • eliminiše se stres
 • eliminišu se negativne emocije i blokade (osećaj straha, stida, tuge, bola, odbačenosti, krivice)
 • uklanjaju se ili ublažavaju iracionalni strahovi i fobije
 • pojačava se samopouzdanje, motivacija, kreativnost
 • poboljšavaju se mentalne sposobnosti
 • povećava se emocionalna fleksibilnost
 • regulišu se ili otpuštaju lose navike (cigarete, kocka, slatikiši, gojaznost, bulimija, anoreksija)
 • povećava se nivo energije
 • poboljšava se mentalna i emocionalna priprema sportista
 • priprema za ispite, javne govore, prezentacije, pregovore, poslovne situacije
 • oslobađanje od treme
 • kontrola emocija
 • postizanje osećaja smirenosti, sigurnosti i opuštenosti
 • promena disfunkcionalnih obrazaca ponašanja
 • poremećaju sna
 • povećanje volje i energije

WingWave tehnika nije psihoterapija niti je zamena za istu. Ova tehnika se primenjuje kod mentalno zdravih osoba kod kojih se u određenim životnim situacijama pod određenim okolnostima javlja potreba da pomognu sebi i primene metodu koja im može pomoći da efektivno pristupi i uspešno upotrebi svoje sposobnosti, kapacitete i resurse kad god mu je to potrebno.

WINGWAVE – ISTORIJA

WingWave tehnika je zaštićena i priznata metoda koju su osmislili i razvili Cora Besser - Siegmund i Harry Siegmund na Besser – Siegmund institute u Hamburg – u.

Termin WingWave potiče od engleske reči “wing” što znači krilo. U ovom slučaju je asocijacija na krila leptira jer prema Edward N. Lorenz - ovoj teoriji haosa smatra se da zamah krila leptira na jednom kraju zemljine kugle u određeno vreme i na određenom mestu može da prouzrokuje uragan na drugom kraju zemljine kugle. U WingWave sesiji pokreti očiju koji su izazvani pokretima ruke se poistovećuju sa zamahom krila leptira. To znači da tamo slabi neurološki impulse koje proizvode pokreti očiju mogu proizvesti značajne promene. Reč “wave” što znači talas se povezuje sa terminom “brainwave” što znaći moždani talas. U ovoj tehnici se odnosi na briljantne promene, ideje, inspiraciju koja se pokreće kao posledica WingWave sesije.

                                                                                                                                                                                                            dr Danijela Marić Pavlović WingWave coach

Sva prava zadržana © Bowen centar Beograd

Designed by NM Design