Kako izgleda Bowen tretman

 

Bowen tretman se najčešće izvodi u ležećem položaju, ali ako je potrebno, može da se radi i u sedećem ili stojećem položaju.

Bowen tretman se sastoji od izvođenja serija veoma nežnih ali po svom delovanju veoma snažnih tzv. Bowen pokreta. Oni se mogu izvoditi na goloj koži ili preko lagane odeće (trenerka/šorts i majica). Bowen pokreti se izvode najčešće palčevima ili kažiprstima preko mekih tkiva: mišića, tetiva, ligamenata, fascija (vezivnih tkiva) na određenim mestima na telu.

 

 

Bowen pokret veoma podseća na pokretanje žica prilikom sviranja na gitari. Kada su jednom pokrenuti, mišići i tetive vibriraju od jednog do drugog kraja od površine ka unutrašnjosti. Nakon toga dolazi do popuštanja napetosti koja je nastala kako bi ih zaštitila od dalje povrede (prinudni kompenzacijski položaj). Pokreti se izvode utvrđenim redosledom, na određenim mestima u smeru koji obezbeđuje najbolje rezultate.

Nakon serije pokreta terapeut izlazi iz prostorije i pravi pauzu od minimum 2 min. čime se daje vreme klijentu da se opusti, a organizmu da integriše informacije.

Poštovanje pauza je osnovna komponenta Bowen tehnike koja daje telu dovoljno vremena da se ‘seti’ i povrati svoj zdravi prirodni balans. Posle pauze, terapeut se vraća u prostoriju i nastavlja sa sledećim nizom pokreta. Bowen tretman u proseku traje 45-60 min., mada u zavisnosti od trenutnog stanja i problema može trajati kraće ili duže.

Najbolje je da se tretmani rade svakih 7-10 dana zato što je našem organizmu potrebno dati dovoljno vremena da integriše primljene poruke i napravi fina podešavanja koja su potrebna.

Biranjem odgovarajuće kombinacije i redosleda pokreta terapeut može da utiče na telo kao celinu ili može ciljano da deluje na specifičan problem. 

bowen centar slogan

Bowen pokretima se telo podseća i aktivira da se vrati (resetuje) u svoje optimalno stanje zdravlja (blueprint) aktiviranjem ćelijske memorije, dok se nedavne povrede i kompenzatorni obrasci brišu, čak i ako je od povrede prošlo nekoliko godina.

 

Dobrobiti Bowen tretmana možete poboljšati ako pratite jednostavna uputstva: 

 

Nakon Bowen tretmana savetuje se da u narednih 7 dana ne primenite neku drugu vrstu manuelne terapije ili manipulacije kao što su masaža, hiropraktika, fizioterapija, akupunktura, magneti. Oni mogu poremetiti balans koji se postiže Bowen tretmanom.

  

  

U prvoj nedelji nakon tretmana, treba takođe da:

• Kada ustajete iz kreveta, sa stolice ili iz automobila, istovremeno i ravnomerno prenesete težinu na oba stopala.

• Izbegavate preterano grejanje ili hlađenje regija koje su tretirane, npr. ne treba da stojite ispod tuša i da vam veoma topla voda ide preko vrata.

• Prestanete da koristite topla ili hladna pakovanja.

• Se tuširate mlakom a ne veoma toplom vodom.

• Izbegavate sedenje duže od 30 minuta na dan tretmana.

• Izbegavate naporno vežbanje, ali naredna tri dana treba da šetate što više možete (najmanje 15 minuta dnevno).

• Pijete što više vode (najmanje 6-8 čaša dnevno) kako bi pomogli da se odstrane toksini iz tela koje su oslobodili mišići i vezivno tkivo tokom Bowen tretmana.

• Izbegavate stimulatorne supstance kao što je kafa, Coca-Cola i sl. (lekove protiv bolova ili antiinflamatorne lekove možete uzimati po potrebi).

• Izbegavate preterano žvakanje, odgrzanje preterano tvrde hrane i preterano otvaranje usta najmanje 24h ako je rađena Procedura za temporomandibularni zglob (vilični zglob).

• Nastavite da uzimate sve lekove koje vam je prepisao vaš lekar. 

Reakcije na tretman se mogu javiti kao toplo ili hladno crvenilo lica, emotivno oslobađanje, glavobolja, bolovi u telu, osećaj kao da ćete da se razbolite i dobijete temperaturu.

Većina klijenata iskusi bolnu osetljivost mišića tokom nekoliko dana nakon prvih 1-2 tretmana. Mnogi je opisuju kao upalu mišića nakon vežbanja.

Takođe se može desiti da osobe nakon tretmana ne primećuju nikakvu promenu zato što su promene u njihovom zdravstvenom stanju veoma suptilne i nastaju postepeno. Ipak i u takvom slučaju, organizam je započeo isceljujući proces.

Možete dobiti instrukcije da radite specifične vežbe kod kuće. Važno je da ih pravilno izvodite kako bi povećali pokretljivost zglobova i kako bi pomogli u procesu oporavka.

 

Sva prava zadržana © Bowen centar Beograd

Designed by NM Design