Istorijat Bowen terapeutske tehnike

bowen-logo

Bowen terapeutska tehnika potiče iz Australije, gde je sredinom 50‐tih godina prošlog veka osmislio i primenjivao g.Tom Bowen (podaci kažu je je tretirao 13.000 pacijenata godišnje). Proučavajući mnogobrojne metode komplementarne medicine intuitivno je integrisao u svoju tehniku ono što je osećao da je najefikasnije.

bowen-tvorac

Obučio je samo 6 osoba da rade Bowen tehniku, ali je 1974.god. Oswald Rentsch-u dozvolio da beleži njegov rad i ovlastio ga da posle njegove smrti može da podučava i širi tehniku. Osnovni uslov je bio da tehniku mogu da uče svi koji to žele.

1986.god., četiri godine nakom Tomove smrti, zahvaljujući Oziju i njegovoj supruzi Elaine Rentch počelo je širenje ove tehnike, prvo u Australiji, a onda i van njenih granica.

bowenwork

Posvećeni očuvanju tehnike i održanju njenog originalnog oblika, 1987.god. Ozzie i Elaine su osnovali Australijsku Akademiju Bowen Terapije i nazvali je Bowtech® - Originalna Bowen Tehnika.
Fenomenalno širenje i popularnost Bowen tehnike se ogleda u činjenici da je 2009.god. postojalo preko 26.000 terapeuta koji praktikuju ovu tehniku. Australijska Akademija sada ima preko 100 registrovanih instruktora koji drže seminare u oko 40 zemalja.

Jedan od studenata Oswalda Rentch-a bio je i Andrew Zoppos koji je 1995.god. dobio licencu da podučava ovu tehniku.

Ubrzo je počeo da podučava studente u mnogim zemljama uključujući: Australiju, Grčku, Nemačku, Kipar, Gruziju, Rumuniju, Bugarsku, Filipine.

bowen profesor

Zahvaljujući prof Zoppos-u 2009.god. ova tehnika je počela da se uči i primenjuje i u Srbiji.

On je sada senior-stariji instruktor i do skoro je bio jedan od samo tri starija instruktora na svetu.

Originalna Bowen tehnika je u Australiji priznata od strane državnog i brojnih privatnih zdravstvenih osiguranja, a od polovine osamdesetih godina se podučava i primenjuje u mnogim zemljama širom sveta - Evropa, Severna Amerika, Kanada, Afrika, Azija. Od juna 2010.god. Bowen tehnika je u Velikoj Britaniji uključena u sistem zdravstvenog osiguranja.

Kod nas je Bowen tehnika prisutna već deset godina i uspešno se primenjuje na radost sve većeg broja zadovoljnih klijenata.

Sva prava zadržana © Bowen centar Beograd

Designed by NM Design