Glavobolje i migrena

Najveći broj ljudi koji pate od glavobolja sami uzimaju analgetike i spazmolitike, bez konsultacije sa lekarima. Česte glavobolje značajno remete kvalitet života osoba koje pate od njih, i potrebno je da ih tretiraju u saradnji sa lekarom.

“Uobičajene” odnosno tenzione glavobolje nastaju zbog povećanog tonusa vratne muskulature koji dodatno pojačavaju emocionalna napetost i nervoza. To dovodi do smanjene cirkulacije krvi, poremećaja mikrocirkulacije koji dovodi do spazma u mišićima glave i vrata, smanjenog dopremanja kiseonika, nakupljanja produkata metabolizma i bolova. Bolovi se javljaju u potiljačnom delu, šire se u obe slepoočnice i čelo.

bowen pokreti za glavobolje i migrenu

Još jedan od čestih oblika glavobolje je migrena. Migrena se manifestuje povremenim napadima glavobolje, jednostrano je lokalizovana, bol je pulsirajućeg karaktera, sa umerenim i jakim bolovima, koji se pojačavaju pri fizičkim naporima. Može joj predhoditi aura, a prate je često mučnina, povraćanje, fotofobija (osetljivost na svetlost) i fonofobija (osetljivost na buku).

bowen terapija za glavobolje i migrenu

Provocirajući faktor odnosno okidači iz spoljašnje sredine mogu da budu promena vremena, previše kafe, cigareta, alkohol, hormoni i naravno stres, koji je najčešći izazivač glavobolja. Takođe, čest uzrok glavobolja je menstruacija, odnosno hormonalne promene kod žena.

bowen terapija za migrenu

Pacijenti moraju naučiti da izbegavaju izazivače glavobolje. Među prve okidače spada – hrana. Crveno vino, čokoladu, kofein, sirće,  zaslađivače, orašaste plodove i sireve s plemenitom buđi treba izbaciti iz ishrane.

Istraživanjima je utvrđeno da su glavobolje najčešća zdravstvena tegoba tinejdžera u čijoj pozadini se nalazi konzumiranje alkohola, kafe i cigareta.

Bowen tretmanima se veoma efikasno rešava problem glavobolja i već nakon nekoliko tretmana, smanjuje se njihova učestalost. U praksi se često dešava da osoba koja dođe zbog nekog problema spomene pre tretmana da u tom momentu ima glavobolju koja veoma često prolazi čak i ako nismo primenili nijednu proceduru koja bi direktno delovala na nju.

resite se bolova i migrene

 

Autor: Dr Aleksandra Marić Dragaš

Sva prava zadržana © Bowen centar Beograd

Designed by NM Design